sâmbătă, 12 septembrie 2020

Tipuri de sapun

Ma refer la tipuri de sapun cu traditie, nu cele noi, chimice si industrializate. Avem cateva tipuri de sapun cu istorie de sute de ani, pe care voi incerca sa le descriu mai jos, fara o ordine anume si fara sa pretind ca sunt informatii complete, deoarece istoria sapunului este una lunga si incalcita. Nu voi insista asupra calitatilor fiecarui sapun in parte pentru ca ar ocupa tot blogul. Va invit sa le cautati pe fiecare, sa cititi despre ele si sa intelegeti motivul pentru care nu sunt tocmai ieftine.
1. Sapun Aleppo
Probabil cea mai veche reteta de sapun. Nu se cunosc exact originile, insa se presupune ca si Cleopatra se spala cu acest sapun.
Imprumuta numele de la orasul Aleppo, Siria, de unde se presupune ca este originara reteta.
In mod traditional aceasta reteta este cea de fabricare la cald (Hot Proces), ca mai toate retetele vechi. Ingredientele din care se compune sunt uleiul de masline, ulei de dafin (boabe), apa si soda.
Pe langa uleiul de dafin, pretul destul de piperat mai este dat si de faptul ca acest sapun are perioada de uscare intre 6 luni si un an. Sapunul Aleppo veritabil are un procent cat mai mare de ulei de dafin, spre 50%.
Sapunul actual Aleppo se fabrica si prin procesul de fabricatie la rece.
2. Sapun de Castilia
Este un sapun originar din zona Castilia, Spania.
Este derivat din sapunul Aleppo. Fabricantii spanioli de sapun din secolul al 17-lea aveau mari dificultati in a procura uleiul de dafin. Asa ca l-au scos din retetele lor ramanand un sapun doar din ulei de masline.
3. Sapun de Marsilia
Este un sapun traditional din uleiuri vegetale, fabricat in zona Marsiliei, Franta, de peste 600 ani.
Reteta originala este compusa din apa din Marea Mediterana, ulei de masline si cenusa alcalina din plante marine. Toata compozitia este incalzita timp de cateva zile in cazan de cateva tone, apoi turnat din forme si lasat la uscat. Intregul proces poate dura o luna.
In zilele noastre exista variante in care uleiul de masline este inlocuit cu ulei de palmier sau o combinatie de ulei de palmier si ulei de cocos.
4. Sapun Nabulsi
Este un tip de sapun de Castilia produs doar in zona Nablus, Palestina.
Cele trei ingrediente principale ale sapunului Nabulsi sunt: uleiul virgin de masline, apa si un compus de sodiu din lesie produs in fabrica dupa o reteta proprie. Componentele sunt mixate si incalzite cateva zile in cuve de cupru. Apoi turnate in forme, taiate si lasate la uscare intre 3 luni si un an.
Sapunurile Nabulsi traditionate nu contin parfumuri de niciun fel iar produsul finit nu are vreun miros anume.
5. Sapun Azul e braco
Este un sapun folosit in special in Portugalia. In portugheza se traduce "albastru si alb", adica exact culorile in care se gaseste, de regula, acest sapun. Este folosit in special folosit la spalarea manuala a hainelor, covoarelor, podelelor dar si pentru igina personala.
6. Sapun negru marocan
Este un sapun avandu-si originile in Maroc. Este un sapun castilian foarte alcalin, din ulei de masline si masline macerate. Consistenta sa nu este una tare ci este sub forma de gel. Procesul de saponificare se face cu hidroxid de potasiu, in loc de soda caustica.
7. Sapun negru African
Isi are originile in Vestul continentului african.
Procedeul incepe prin uscarea si apoi arderea diverselor plante (pastai de cocos, frunze de palmier, scoarta de copac de shea etc.). Astfel este obtinuta o cenusa necesara in procesul de saponificare. Sunt folosite diferite uleiuri cum ar fi uleiul de cocos, uleiul de palmier, unt de shea. Rezultatul este un sapun de culoare inchisa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu