Dupa cum spuneam intr-una din postarile anterioare, exista mai multe site-uri unde putem calcula si recalcula retetele de sapun. Eu m-am oprit doar la doua dintre ele, soapcalc sau soapee, pe care le folosesc si despre care va voi spune cateva cuvinte.
Ce am fi facut noi daca nu ar fi existat utilitarele mentionate si ne doream sa facem sapun in casa? Cautam o reteta de sapun prin metoda cu fierbere, din popor, inmanata prin viu grai, si pe puneam pe fiert sapun. Sau cautam o carte de chimie, luam o foaie si un creion si ne apucam de calcule. Ambele metode sunt bune dar la ambele metode nu avem nicio idee despre proprietatile sapunului ce va iesi.
Utilitarele mentionate mai sus nu doar ca ajuta la calculul cantitatii de soda si apa in functie de uleiurile folosite, ci ne oferta informatii ceva mai detaliate despre sapunul ce va iesi din respectiva reteta.
Desi la inceput am folosit soapcalc pentru simplitatea in utilizare, acum parca tind mai mult catre soapee deoarece este mai user-friendly si ofera ceva mai multe informatii.
Din cate stiu soapcalc a fost creat cu ajutorul si experienta fabricantilor de sapun de pe Soapmaking Forum. Astfel au fost create si definite valorile si modul de calcul a proprietatilor mentionate in acel calculator.
La prima vedere lucrurile pot parea simple. Avem diferitele valori pentru fiecare tip de grasime/ulei, le combinam si reiese un sapun dupa bunul plac. In realitate este putin mai complicat, chiar si cu ajutorul soapcalc/soapee. Dar tocmai de aici vine placerea de a realiza sapunuri dupa propria reteta. Tot in cautarile mele am gasit pe cineva care explica ceva mai pe larg valorile mentionate in utilitare. Va pun aici link-ul si va invit sa lecturati. Daca aveti timp si rabdare pe acel site ofera multe informatii referitoare la fabricarea sapunului in casa. Eu m-am inspirat mult din ce am citit acolo.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu