Spuneam in postarea anterioara ca gasisem o reteta Cold Proces de sampon&sapun, 2 in 1, pe care am si incercat-o. Iar fata de primul sapun m-am pregatit ceva mai intens. Pe langa faptul ca m-am documentat mai bine, mi-am ales si ustensile mai bune: cantar de bucatarie mai precis, termometre, forme de silicon etc. Pentru moment nu voi intra in aceste detalii de ustensile si echipamente necesare. Momentan doar va voi povesti cum a fost.
Asadar, mi-am achizitionat ustensile, uleiuri si unturi precum si uleiuri esentiale pentru reteta de mai jos:
- Ulei de cocos 150 gr.
- Ulei de masline extravirgin 150 ml.
- Unt de shea 127,5 gr.
- Apa dedurizata 115ml.
- Soda caustica 98% 59.5 gr.
- Ulei esential tea tree 10ml.
- Ulei esential lamaie 30 picaturi
- Ulei esential menta 20 picaturi
Voi incepe mai intai prin a spune ca sapunul a iesit unul alb, chiar foarte alb. Este destul de dur dupa uscarea completa. Spuma este abundenta, alba si cremoasa si persistenta. Are un miros placut si revigorant, de la uleiul de menta, bineinteles. Aceasta este partea frumoasa a fabricarii sapunului: de iesit iese mai mereu. Vedeti mai jos cum a iesit.
Acum urmeaza partea mai putin frumoasa, mai de fineturi. In primul rand trebuia sa fi scos uleiul de cocos de la frigider cu ceva vreme sa ma apuc sa proces. Nu am facut-o si a fost mai dificil sa scot doar cantitatea de care aveam nevoie la reteta din bulgarele mare. Apoi este de preferat ca toate uleiurile din reteta sa fie exprimate in grame. Astfel se poate reverifica la nevoie cantitatea de soda necesara, fie cu ajutorul soapcalc fie cu sopee. Trecand mai departe, mai toti specialistii recomanda a se folosi apa distilata. Din pacate nu am gasit la indemana si am inlocuit-o cu apa dedurizata. Nu stiu cata influenta poate avea aceast aspect dar este de mentionat. O alta mentiune este referitoare la uleiurile esentiale: daca sunt mai multe ar fi de preferat a se folosi uleiuri esentiale de la acelasi producator deoarece pot avea calitati diferite. In exemplul meu uleiul de menta se simte cel mai puternic desi este cantitatea cea mai mica, deoarece este de la un brand de top.
Referitor la cantitatile cu virgula, este de preferat a se evita. Eu am luat o reteta unde erau cantitatile mai mari si le-am adaptat fara sa modific nimic. Este cam greu de masurat cantitatile la o asa finete.
O alta mentiune este referitoare la tehnica folosita. Eu am vrut sa merg la sigur, sa nu depasesc temperaturile uleiurilor si am lasat uleiurile si untul sa se topeasca la cuptor la 40 grade C. Unii le topesc la bain marie. Aveam asteptat mult si bine. Asa ca, dupa 30 min. am crescut temperatura la 50 grade C si apoi la 60 grade C. Acum stiu sa dau direct la 60 grade C si sa stau cu ochii pe ulei.
Cu toate aceste sughituri a rezultat un sapun alb ca laptele. De fapt nu unul ci 6 sapunuri de aproximativ 90 gr. fiecare, dupa uscare. Inainte de uscare aveau intre 95 si 100 gr. I-am masurat si PH-ul cu hartie de turnesol si este undeva la 9. Ceea ce este destul de bine. Singura problema este ca spala PREA bine. Curata tot. M-am documentat ulterior si se pare ca este recomandat a se folosi maxim 30-33% ulei de cocos, deoarece acesta are proprietati de curatare foarte bune. Acelasi lucru il face si untul de shea. Combinatia dintre cele doua este un sapun care are tendinta de uscare a mainilor, curatand foarte bine stratul protector de pe maini. Acum stiu. Stiu si ca exista sapunuri cu 100% ulei de cocos, dar aceea este alta poveste pentru alta postare.
Urmatoare reteta pe care am incercat-o este cu lapte de capra. Asa sunt eu mai aventuros si dornic sa sar peste etape.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu