Dupa reteta anterioara am vrut sa incerc un sapun care sa lase mainile catifelate. Dupa cautari indelungi m-am decis sa incerc o reteta cu lapte de capra in loc de apa. Stiu ca exista foarte multe persoane care sunt de parere ca sapunul se face doar cu apa, dar pentru mine nu a contat. Mai conteaza si calatoria nu doar destinatia.
Din pacate nu prea exista multe informatii despre ceea ce voiam eu sa incerc. Majoritatea fabricantilor de sapun adauga laptele de capra la faza de trace, deci doar intr-o cantitate destul de mica. Intr-un final am descoperit o reteta in care explica cum se poate utiliza laptele de capra in loc de apa. De fapt prin metoda aceasta se poate folosit orice tip de lapte. Bineinteles ca informatia nu am gasit-o in limba romana, asa ca daca aveti de gand sa cautati, faceti-o in pe site-urile straine.
Problema principala in a folosi laptele in loc de apa este caldura emanata la amestecul laptelui cu soda caustica. Reactia este una puternic exoterma astfel ca zaharul din lapte de se arde rezultand ... ceva inestetic si putin utilizabil. Solutia este racirea. Eu am congelat laptele inainte de utilizare. L-am turnat in forme mici de silicon, cam de marimea unei caramele, si l-am tinut la congelator pana sa incep productia. Preventiv am avut la indemana si cateva cuburi de gheata. Astfel temperatura mixului de soda si lapte nu a depasit niciodata temperatura de 50 grade C. Acesta este principalul prag de trecut. Restul retetei a descurs ca de obicei. Daca aveti de gand sa incercati si voi, nu uitati sa faceti acest mix intr-o incapere bine ventilata sau afara. Se amana un miros destul puternic, toxic si neprietenos.
A mai fost un prag de trecut dupa turnarea in forma. Pentru ca sapunul sa nu capete o culoare mai inchisa l-am tinut primele 24h de la turnare la frigider, in forma. Apoi alte 24h la temperatura camerei, tot in forme. Abia dupa doua zile l-am scos din forme si l-am lasat la uscat. Chiar si dupa cele doua zile nu era complet intarit. Pasul cu tinutul la frigider poate fi omis daca nu va deranjeaza un sapun de culoare inchisa. Cam asa arata rezultatul final:
Dar sa nu uit sa va prezint si reteta incercata (si conceputa) de mine:
- Ulei de cocos 75 gr.
- Unt de shea 50 gr.
- Ulei de masline extravirgin 275 gr.
- Lapte de capra 130 gr.
- Soda NaOH 54,5 gr. (stiu, iar este cantitate cu zecimale dar asa a reiesit din calcul)
- Ulei esential de lemongras 10ml
Fiind mai mult o reteta de test nu am folosit lapte de capra direct de la ferma, ci am luat unul din comert care sa nu contina alte ingrediente decat lapte. Am gasit unul la Lidl, chiar daca este pasteurizat.
Mie imi place rezultatul final (ar fi si culmea sa nu imi placa). Sapunul face spuma din abundenta, de un alb imaculat, si curata bine. Nu lasa mainile uscate. L-am incercat chiar si pe par si nu m-a dezamagit. Am masurat PH-ul cu hartie de turnesol si ar fi pe la 9. Singura problema care o am cu acest sapun este faptul ca se consuma destul de repede si se cam inmoaie tinut in baie. Chiar si inainte de utilizare nu este complet tare. Poate trebuie sa stea la uscat mai mult de doua luni. Sau poate cu grasimea din lapte reiese un discount prea mare. Sau poate pur si simplu asa trebuie sa fie. Poate a ati mai incercat voi si puteti sa imi impartasiti rezultatele voastre.
Daca l-a primele doua retete nu mi-a fost capul sa fac poze si in timpul procesului de fabricatie, promit ca la urmatoarea reteta voi face si poze. Urmatoare reteta care va fi sapunul Aleppo, sau Alep.
PS: Nu este neaparat sa folositi uleiul de masline extravirgin, este foarte bun si cel virgin. Eu am folosit extra pentru ca aveam prin casa si nu am mai luat altul.
PPS: Sper ca va place fundalul pozelor 😅.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu