sâmbătă, 14 noiembrie 2020

Lesie din cenusa

    Am tot citit informatii si retete despre fabricarea sapunului din vremuri stravechi. Peste tot este mentionata folosirea de lesie (soda caustica / hidoxid de sodiu / NaOH) la fabricarea sapunului. Si de aici s-a nascut o curiozitate: de unde faceau rost de NaOH sau cum se fabrica in vremuri stravechi?
    Ei bine, se pare ca este destul de simplu de obtinut lesia. Bineinteles ca, prin metode in afara laboratorului, nu se poate obtine soda caustica cu o puritate de 98%, asa cum se gaseste de cumparat acum, cu ajutorul careia se produce sapunul prin metoda la rece. Dar daca procedeul este executat corect eu spun ca este suficient de buna ca si cea obtinuta in laborator.
    Enumar mai jos lista completa de ingrediente necesare pentru a obtine lesie:
- apa,
- cenusa.
    Este o lista lunga nu-i asa? 😅. Intrand in detalii cea mai buna este apa de ploaie, deoarece nu este la fel de dura si ajuta sapunul sa faca spuma. Cenusa se obtine in urma arderii lemnelor. Doar cenusa alba, nu bucatile carbuni. Cel mai bun lemn este cel de esenta tare, cum ar fi frasin, fag, artar etc., deoarece acesta contine mai mult potasiu. 
    Daca ar fi sa fac un rezumat al metodei de obtinere ar suna in felul urmator: se amesteca apa cu cenusa, se filtreaza si astfel de obtine lesie. Este destul de simplu. Insa nu considerati usurinta de obtine ca un semn ca este o joaca de copii. Produsul obtinut este foarte coroziv si foarte periculos. Deci luati-va masuri de protectie cand lucrati cu asa ceva: manusi de protectie, ochelari de protectie, halat cizme, chiar si masca.
    Putin mai pe larg se urmeaza urmatorii pasi:
    - se colecteaza apa de ploaie prin orice mijloace doriti. De preferat sa fie fara impuritati cum ar fi frunze, iarba, gandaci etc. Cantitatea este in functie de cata lesie doriti sa obtineti si cata cenusa aveti.
    - se obtine cenusa prin arderea lemnelor de esenta tare. Aceasta se colecteaza si se lasa sa se raceasca complet.
    - intr-un butoi de lemn se pune un strat de pietre si pietricele pe fundul lui, apoi un strat de paie (nu din plastic bineinteles 😁). Aceste straturi au rol de filtrare.
    - se dau gauri in fundul butoiului. Pe aici va curge lesia.
    - este de preferat ca butoiul sa fie asezat suspendat, astfel ca sa se poate aseza sub gaurile din fundul butoiului pentru a colecta lesia.
    - se toana, cu grija, cenusa in butoi.
    - peste cenusa se toarna incet apa de ploaie. Cenusa trebuie sa fie umezita dar nu trebuie sa uda. Cand cenusa incepe sa pluteasca ar cam trebui sa fie suficienta apa.
    - dupa cateva ore puteti colecta lesia prin partea de jos a butoiului. Lesia se colecteaza in vase de sticla, otel inoxidabil (inox) sau plastic dur rezistent la lesie. Daca aveti metode de testare (hartie de turnesol sau PH metru) folositile. Valoarea ideala a PH-ului este 13. In caz contrar puteti folosi metode empirice: puneti un cartof in lesie; daca pluteste atunci lesia este buna.
Este foarte posibil ca sa fie nevoie sa turnati cel putin inca o data lesia in butoi, pentru o noua filtrare, pentru a ajunge cat mai aproape de PH 13.
Si cam asta este tot. Puteti folosi lesia la fabricarea sapunului sau pentru alte intrebuintari. Se pasteaza in vase de sticla, inox sau plastic rezistent la lesie.
Simt nevoia sa ma repet: grija MARE cu lesia obtinuta. Este deosebit de periculoasa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu